La literatura d’Eduardo Halfon
Fa tant de temps que la qüestió de la identitat és un dels principals motors creatius en el món de l’art que emprar aquest terme per mirar de descriure una obra determinada és gairebé com…
LA CONSTRUCCIÓ DE LA QÜESTIÓ JUEVA A CATALUNYA: Representació i imatge del món jueu fins al 1939
Si es donen per bones les xifres existents sobre el nombre de ciutadans d’ascendència jueva a Catalunya durant les quatre primeres dècades del segle XX, hom s’adona que la seva presència fou extraordinàriament ínfima. En…
La poesia de Iehuda Amikhai: entre la tradició i la modernitat
Pels volts dels anys cinquanta sorgí a Israel una nova escola de poesia hebrea anomenada per uns Gal-ha-khadaix -Nova Onada- i per d’altres Dor ha-mediná –Generació de l’Estat-, que proposava un nou ús de la…
L’exemple dels jueus
A principis de desembre edicions BonPort va iniciar el seu viatge de partida amb la publicació en format electrònic de L’exemple dels jueus. El catalanisme d’esquerres i la seva visió del poble jueu, del sionisme…
ÚLTIMOS ARTÍCULOS
Preservar el judeocastellà: el projecte que vol salvar en el món digital un castellà desvinculat d’Espanya durant 500 anys
El 7 de març de 2021 es moria Vera Timoixenko, l’última parlant de l’aleutià de Bering, a l’extrem oriental de Rússia. Un mes abans, el 2 de febrer, ho feia Aruká Juma, el darrer parlant de juma, una llengua de l’Amazones. Aquestes notícies no són…
Tornar a fer visible allò que ha estat esborrat
Com si es tractés d’una de les seves passejades pels boulevards de ceinture que van esdevenir títol d’una de les seves novel·les, Patrick Modiano ha sovintejat l’escriptura dels espais perifèrics de la Xoà. Podria dir-se que per l’autor francès esdevé fonamental interposar certa distància vers…
Diáspora y traducción. Sonetos elegíacos de Walter Benjamin: Endecha dedicada a su difunto amigo, el poeta Frederik Heinle
1. Quehaceres benjaminianos de la lectura: Crítica, Comentario, Traducción Al ocuparse de los modos de concebir la crítica por parte de los filósofos y escritores del romanticismo alemán, Walter Benjamin sitúa en primer lugar el valor de la escritura crítica en un lugar equivalente al…
Why the idealised Germany of Netflix’s ‘Unorthodox’ should be challenged
The Berlin in Netflix’s Unorthodox is a multicultural utopia – if only this were the reality. The show’s celebratory depiction of Berlin as a haven for asylum seekers turns the series into uncritical EU propaganda. It is crucial to challenge the series’ two most tantalising myths; that Berlin…
Vives, Oma
Derramaste tu amor y te desprendiste en última misiva de madre abnegada al hijo que perdías por crueldades y rupturas comandadas por un criminal en ella escribiste deseos de futuro y de buena vida sin imaginar que tus palabras sobrevivirían y de ejemplo por generaciones…
Celebración de Hannukah
Del Templo celebramos el milagro Recreado con amor y con paciencia Y tras sufrir de aceite la carencia Encendimos por fin los candelabros Una a una iluminaba cada vela Hasta durar sus luces ocho días Con nuestra fuerza de la fe judía Hannukah es hogar…
Mis gloriosos hermanos
“A todos los hombres, judíos y gentiles, que dieron la vida en la antigua e inacabable lucha por la lbertad y la dignidad humana”. Howard Fast (1948) En estos días las comunidades judías celebran Jánuca, la Fiesta de las Luminarias. Se trata de una festividad…
Excerpts from Wilt, a short story
The day Conner flew from LaGuardia to Colorado Springs was our half day of work. We decided to work in the morning, before the heat would become something like a weight, pushing us into the crisping soil, making our breath short. Besides, working in the…
Sefardíes académicos correspondientes de la RAE desde principios del siglo XX hasta la actualidad
En 2015, la Real Academia Española (RAE) nombró académicos correspondientes a ocho especialistas en judeoespañol, cuatro mujeres y cuatro hombres. Seis de los nombrados eran de Israel, una de Suiza y otra de Italia; entre ellos había varios sefardíes y otros filólogos que, sin ser…
Bruxelles-transit: Una història narrada en ídix
Una de les pel·lícules més especials de la 23a edició del Festival de Cinema Jueu d’enguany és Bruxelles-transit. Una pel·lícula estrenada el 1980, escrita i dirigida per Samy Szlingerbaum, és un rar exemplar de cinema ídix que traça el desplaçament i el trasllat d’una jove…